Visit

Lisa als SAIL-reporter, dag 1

21 August 2015

Ik durf wel toe te geven dat ik nerveus was voor SAIL. In juli kreeg ik te horen dat ik als reporter aan de slag mocht voor de organisatie van SAIL Amsterdam. Super spannend, aangezien ik niet de persoon ben die de gehele dag door voor de camera staat. Praten voor het echte werk is niet bepaald mijn tweede natuur, zegmaar. Uiteindelijk bleek vooral dat ik zou gaan reporten door middel van social media; wel meer soort van mijn eerste natuur. 

Dinsdag begon de Kick-Off in SAIL Village waarbij ik een artikel schreef voor de website. Vandaag was het tijd voor het echte werk. Omdat er op SAIL van zoveel dingen verslag gedaan kan worden, zijn er meerdere reporters tegelijkertijd on the go. Het is de eerste dag waardoor het vooral in het teken van SAIL-In en de Saluut Protocollair. Lucky me dat ik precies hier ben ingedeeld. 50 schepen zullen de ‘haven’ van Amsterdam binnenvaren onder begeleiding van duizenden grote en kleine boten.
 SAIL reporter dag 1, perscenter

SAIL-In en Saluut Protocollair gecombineerd

De Saluut Protocollair vindt plaats op Sixhaven, een klein eiland tussen Buiksloterweg en het IJplein in. Dit jaar zijn er maar liefst 50 boten die meedoen aan de SAIL-optocht. De grootste boten krijgen een welkomssaluut waarbij er door de drie kanonnen afgeschoten wordt -nee, er worden geen echte kanonskogels gebruikt, zoals mij in de Periscope wel gevraagd werd-. Daarna werd het volkslied gespeeld en de vlag gehesen. De boten lieten op hun beurt weer hun scheepshoorn horen om blijk van waardering te tonen.
Ik had in ieder geval de eer om ter plekke verslag te doen op social media. Met andere woorden: in de zon met gezellige mensen duizenden boten en indrukwekkende tallships binnen zien varen; met perfect uitzicht en geen enkele toerist binnen enkele meters omtrek. Met behulp van Twitter, Instagram, Snapchat en een heel klein beetje Facebook gaf ik updates aan alle andere liefhebbers/ bezoekers onder de hashtag #SAIL2015. Dankzij Periscope konden mensen live meegenieten van mijn uitzicht. Een nadeel: na zo’n tien salluutschoten had ik aardig wat hoofdpijn om mijzelf nog te kunnen horen denken. Je moet er iets voor over hebben.
SAIL reporter dag 1, Saluut Protocollair

Moeder Natuur, bedankt!

Hoewel je dinsdag nog weg kon rillen in je jas, was het weer vandaag velen malen gunstiger. Het begon druilerig, waarna begin van de middag de zon doorbrak. In combinatie met een lekker briesje was het de ideale weer om de schepen te verwelkomen en zelf te varen. SAIL Reporter dag 1, met WIllem de Ruyter

Mooiste indruk:

Die vibe! Al die boten, groot en klein. Hier is echt niks saais aan. Iedereen is in extase, iedereen is onder de indruk. Overal feest, overal muziek -ook door elkaar-.. Toen ik met de pont van noord terug naar de Piet Heijnkade ging, manufreerde de pont moeiteloos tussen honderden boten. Hoe dan? Ik zou mij de peentjes zweten -maar ik zou sowieso geen pont moeten besturen-. Wanneer het gehele IJ vol ligt met boten, schipjes en schepen, geeft dat een zekere ‘wow’-effect.
Ik kijk nu al uit naar morgen, wanneer ik verslag mag doen vanuit het reuzenrad. On y va!

Ps. Heb je vragen? Je kunt ze tweeten naar @hierislisa. Opmerkingen en klachten kunnen doorgespeeld worden naar het account van SAIL Amsterdam.

[mc4wp_form id=”3386″]