Visit

Het belang van storytelling

11 August 2015

Tijden veranderen. We leven in een maatschappij waarbij we ons eigen product zijn geworden. Waar we vroeger massaal een eenheidsworst waren en allemaal van 9 tot 5 werkten, is de maatschappij nu individualistischer geworden. Wanneer je gaat solliciteren, is niet je cv maar jouw verhaal cruciaal. Je moet je echt zien te onderscheiden. Jij als persoon telt. En dat is in mijn optiek een top ontwikkeling. Je wordt zo gedwongen de hele tijd jezelf te reflecteren. En dat is TOP, want waarom zou je dat niet doen? Waarom zou je niet stilstaan bij jezelf? Wie ben jij en wat maakt jou zo bijzonder? 

Ik vroeg aan Yvette Tick wat zij zo belangrijk vindt aan storytelling. Zij is coach in storytelling en traint regelmatig mensen bij het vinden van hun verhaal.


Het gaat dus veel verder dan personal branding. Je gaat aan de slag met jou als persoon. Eigenlijk ook super logisch als je je bedenkt dat je goed moet weten wat jij kan, wilt en wie jij bent voordat je aan de slag kan gaan met personal branding. En door een verhaal te vertellen, wek je sympathie en vertrouwen. Bovendien, en dat is velen malen interessanter, weet de omgeving wat ze aan jou hebben, en jij andersom ook.

Storytelling

Hoe begin je dan?

Maar hoe kom je aan je eigen verhaal? Dat is het lastigere gedeelte. Niet iedereen is hiervoor geboren. Er zijn maar weinig mensen die zelfstandig een mooi en bondig verhaal van kunnen vertellen. Wil je ook aan de slag met jouw eigen verhaal? Wees er allereerst van bewust dat het niet alleen gaat om wat er zich in het verleden heeft afgespeeld, maar ook in de toekomst mag afspelen.
Test jezelf en begin eens met de volgende vraag:

Als jij later 80 bent en iemand vertelt over jouw leven, welke dingen moeten dan absoluut in dat verhaal zitten?

Noem vijf dingen.
Gelukt?
De punten die je nu hebt opgegeven, vertellen je wat je belangrijk vindt op de lange termijn. En hier staan veel mensen eigenlijk niet zo bij stil, waardoor niet alles wat je onderneemt bijdraagt aan het realiseren van die dingen. Het kan dus dienen als wake-up call om te checken of je de voor jou goede dingen aan het doen bent, en de voor jou goede keuzes maakt.

Geïnteresseerd in storytelling?

Het kan in mijn ogen geen kwaad om te werken aan jouw verhaal, omdat je dan bezig bent met de vraag wie jij nu eigenlijk bent. Gewoon om het voor jezelf in helder op papier te krijgen. Yvette Tick biedt voor alle geïnteresseerde een gratis workshop storytelling op 27 augustus (2015) in The Colour Kitchen Utrecht. Inschrijven kan via Facebook en is dus lekker toegankelijk.

Ik ga ook kijken of storytelling wat voor mij is. Zie ik je dan daar?

 

 

Bron foto: Luke Pamer