Visit

52Challenges #4: breng het dagboek weer tot leven!

16 December 2013

Mensen die mij kennen, weten dat ik een sucker voor papier ben. Ik zit de gehele dag al achter de computer en kom juist dan tot rust als ik het beeldscherm voor papier omruil. Ik doel hier dan op magazines, boeken, noteblocks en ik ben zelfs zo’n iemand die nog ouderwets in een dagboek schrijft. En ja, het heeft nut. Meer dan je aanvankelijk denkt. 

Ik heb in de afgelopen 23 jaar aardig wat meegemaakt wat mij niet altijd koud heeft gelaten. Ik ga hier niet zielig over doen, want dat zou totale onzin zijn. Des te fijner vind ik het om mijn leven bij te houden in een dagboek. Zovaak als het mij lukt, schrijf ik heel persoonlijk over mijn dagen en hoe ik die beleef. Leuke dingen, slechte dingen, grappige dingen.. Op dit moment vind ik het verschrikkelijk saai om te doen en maak ik er geen tijd voor, maar later kan ik alleen maar concluderen dat het zoveel meerwaarde geeft.

Waarom schrijven in een dagboek?

 • Het ontspant;
 • Je schrijft stomme emoties van je af;
 • Je gaat goed nadenken hoe je je voelt en hoe je dit gevoel kan verwoorden -wtf voel je nu eigenlijk????-;
 • Het geeft op later leeftijd een goede reflectie over wie je eigenlijk was en hoe je dagen waren;
 • Je onthoud hoe je leven er voorheen uitzag;
 • Je concludeert beter hoe je (/leven) verandert bent (/is);
 • Het verlaagt je stress;
 • Het dagboek zal je nooit corrigeren;
 • Je brengt de chaos uit het hoofd en zet het op papier;
 • Het zorgt ervoor dat je bij het lezen lacht en bedenkt wat voor kneusje je was gedurende de puberteit;
 • Waarom was ik ook alweer weg bij mijn ex? Oja, daarom!
 • Als je straks beroemd bent, kun je heel gemakkelijk het dagboek publiceren tot een boek en er kneiter veel geld mee verdienen.

ANYWAY, ik merk dus dat het voor mij een uitdaging was om te schrijven, terwijl ik het heerlijk vind om mijn eigen verhalen terug te lezen. Maar als ik niet blijf schrijven, valt er straks niets meer terug te lezen en dat is saai. Vooral omdat ik wel een waarde hecht aan het willen onthouden van wat ik allemaal meemaak. En dus was het deze week de uitdaging om elke dag eens lekker te schrijven in mijn hippe dagboek. Gewoon, tot het moment dat ik even niet meer wist wat ik moest schrijven.

De uitdaging bleek uiteindelijk van een mooi niveau te zijn. Niet te makkelijk en ook niet te moeilijk. Ik kwam erachter dat wanneer je prioriteiten anders stelt, er altijd wat tijd te regelen is. En heb ik elke avond keurig geschreven -ja mensen, ik heb het gehaald-, en zeker ook een aantal pagina’s gevuld. Het nut hiervan was direct te zien, toen ik niet meer wist hoe mijn maandag eruit zag en ik dit dus direct kon lezen. Een mooie conclusie was tevens ook dat ik er écht ontspannen van raakte. Tv was uit (hoewel dat tegenwoordig elke dag wel zo blijft) en ik naam lekker de tijd om offline te lullen. Een mooie dagafsluiter vond ik zo.

Ik ben trouwens wel benieuwd of er nog meer mensen zijn die in een boek schrijven. Ik heb het gevoel dat het erg puberaal overkomt, laat staan dat er een man is die schrijft. Dus wie o wie hier houdt ook het een en ander bij?

Tip: wil je zelf ook graag in een dagboek schrijven, maar je vindt het lastig om dit vol te houden? Koop dan sowieso een schrijfblok/ noteblock die je echt supertof vindt. Dit motiveert al om vaker het boek erbij te pakken.