Mindset

Doe vriendelijk!…..-dag

17 February 2016

Voor alles is er een dag en blijkbaar is dit er ook voor vriendelijkheid. Vandaag, woensdag 17 februari, is uitgeroepen tot de Internationale Doe Vriendelijk Dag. En, heb jij voor de verandering al vriendelijk gedaan vandaag?

Onzin!

“Moeten we dan nu massaal vriendelijk doen?”

Onzin! Dat moet je sowieso al doen, Pino! Maar zo’n nationale dag als vandaag is zo’n typische dag waarbij nieuwskranten en blogs -like me- laten zien dat we vriendelijkheid toch wel erg belangrijk vinden. Een eenmalige post en we kunnen weer vriendelijk door!

Doe maar willekeurig

De Doe Vriendelijk Dag is afgeleid van het Engelse ’The Random Acts of Kindness Day’, wat overigens veel liever klinkt en het idee van deze dag beter omschrijft. Het gaat namelijk om de kleine dingetjes die de wereld vriendelijker maakt. Zijn we soms niet te geneigd om elkaar te negeren of neer te halen? Dat maakt het er toch ook niet gezelliger op? En toch kan ik het daarom niet laten om met je enkele tips te delen die ons allen vriendelijker maken. Ze zijn nog makkelijk toepasbaar ook! Dit is dus niet omdat ik niet denk dat je onvriendelijk bent, maar omdat een reminder nog weleens kan helpen.

Laat mensen voor in de supermarkt

Heb je het ook weleens meegemaakt dat je met dat ene product achterin te rij moet gaan staan wachten in de supermarkt? En dat de mensen die voor jou in de rij staan volle karren hebben? Dan heb je waarschijnlijk ook net op dat moment erg veel haast. Niet cool. Maar als jij eens een vol mandje of karretje hebt, laat jij dan iemand voor? Ik ben altijd van mening geweest dat iemand voorlaten mij maar heel weinig tijd kost.. 30 seconden op een mensenleven is gewoonweg niet veel. En als ik iemand voor laat gaan, geniet ik vaak van de schrik op zijn/ haar gezicht. Veel mensen verwachten niet dat je genereus kan zijn. En het gebaar is mooier dan de tijd die het oplevert/kost. Dus sta je in de rij? Kijk dan eens of je de persoon achter je kunt voorlaten.:-)

Ps. je hebt ook de arroganten bejaarden die bij voorbaat vinden dat ze voorop mogen ‘omdat ze oud en zielig zijn’. In dit geval moet je deze mensen lekker laten wachten… Hihi

Say Dankie!

Sta jij weleens stil bij de personen die je dankbaar bent? Ja? En spreek je dit dan ook uit? Nee? You should be! Als je altijd maar met iemand samen bent (bijvoorbeeld een familielied of je partner), wordt het op een gegeven moment vanzelfsprekend dat deze persoon een onderdeel van jouw leven is. Maar is dat wel zo? Oud-collega Kris Pouw kreeg eens middennacht zo’n ‘pling-moment’. Hij had nog nooit zijn broer bedankt. Dit moment is voor hem aanleiding geweest om een merk te ontwikkelen dat mensen elkaar laat bedanken. Want eigenlijk geeft het uiten dankbaarheid een super goed gevoel, voor zowel de zender als de ontvanger. De app de dit extra mogelijk maakt is binnenkort te downloaden in de appstores en laat je heel gemakkelijk video’s opnemen en versturen.

Doordat Dankie het bedanken van mensen podium geeft, is het voor mij zeker iets om te blijven volgen. Ik heb de app al mogen zien en ben enorm onder de indruk. Toch ook weer jammer dat we een app nodig hebben om mensen te bedanken. En toch Kris, ik ben trots op je want je zet wel iets gaafs neer!

Bedank de conducteur en buschauffeur

Ik reis geregeld met het openbaar vervoer en kom daardoor veel chauffeurs tegen. Soms lijkt het wel alsof we als dooie muisjes gebruikmaken van hun service. Nu heb ik niks tegen muizen, wel tegen de dood. Dat een buschauffeur jou veilig van A naar B brengt, is niet omdat het ‘gewoon zo gebeurde’. Dat is omdat de chauffeur zijn best deed de veiligheid in het verkeer te waarborgen, ook al krijgt hij/ zij ervoor betaald. Begroet die beste man -meestal zijn het mannen- wanneer je de bus instapt en bedank hem wanneer je uitstapt. Je mag hem natuurlijk ook een fijne werkdienst wensen zodat hij ook weer wat mental support ontvangt *laat de verlegen spierballen zien*. Ik begroet altijd en een aantal chauffeurs reageren verbaasd, maar velen doen vrolijk mee. Dit is zo’n mooi voorbeeld hoe je met iets kleins, de wereld zoveel vriendelijker kunt maken. En het geeft mij zo’n goed gevoel! Doen dus.

Oja, conducteurs moet je helemaal niet vergeten te bedanken. Zij zien het echt niet aankomen en kunnen nog wel eens schrikken. Hihi.

Nog meer tips die jij zelf ook wel kunt bedenken

Ik heb er alle vertrouwen in dat jij weet hoe je vriendelijk moet zijn. Anders zat je ook niet op mijn blog *gniffel*. Het is vooral belangrijk dat we beseffen dat we vriendelijkheid zelf in de hand hebben. Zo had ik een keer de neiging om te roepen: “Niemand in mijn buurt zegt fatsoenlijk “Hoi””. De grootste fout lag hierbij bij mij. Tegenwoordig roep ik vaak genoeg “Hoi” als iemand semiverlegen naar de grond kijkt. Mensen schrikken! Eigenlijk ook nog best leuk ook. Het komt echt wel goed met ons.. 😉

Kortom, laat zo’n in het leven geroepen dag lekker onzin zijn, en doe per definitie vriendelijk. On y va!

Bron foto: Ariana Prestes