Mindset

Boekreview: Altijd online

8 May 2015

altijd onlineSpastisch kon ik van mijzelf worden: elke keer zonder besef op die telefoon kijken. Facebook, Twitter en zelfs mail werden telkens gecheckt. Wat een onzin en een tijdverspilling. Ondanks dat ik Facebook heb, vind ik het tijdverspilling pur sang. Alles wat je zegt of doet wordt opgeslagen voor marketingdoeleinden en Facebook bepaalt ondertussen wiens posts je wel of niet te zien krijgt. Debiel, en toch zit ik erop. Dat moet anders, want het vreet energie en tijd waardoor het ook zorgt voor stress. Voor een onlinejunkie als ik ga je snel op zoek naar hulpmiddeltjes om die telefoon permanent weg te leggen en social media niet meer te gebruiken. Dat valt niet mee als je eigenlijk vanaf begin van de puberteit niet beter weet. Laatst kwam ik in de bibliotheek van Bloemendaal van Soren Gordhamer tegen: Altijd online – zelf de regie bewaren in een drukke digitale wereld. Dat klinkt als een boek voor mij! Het boek is zo te zien nauwelijks aangeraakt waardoor je haast gaat denken dat ik de enige persoon ben die meer online is dat mij lief is. Dat is natuurlijk onzin, dat weten we allemaal.

Voor wie?

Gordhamer speelt in op mensen zoals ik: “Weet je zeker of je wel tijd hebt om dit boek te lezen? Ik bedoel, denk eens aan alle andere dingen die je zou kunnen doen: instant messaging, e-mailen, sms’en met vrienden; je profielpagina updaten op een socialnetwerksite als Facebook, Hyves of LinkedIn, het laatste nieuws bekijken op Yahoo! of Nu.nl; online game; even iemand bellen met je mobieltje, filmpje maken en op YouTube zetten; microbloggen op Twitter; of surfen met de plugin StumpleUpon.”“Wie ben jij? Jij bent gepassioneerd, ambitieus, je hebt het druk en je netwerkt. Je moet altijd de nieuwste, coolste gadgets hebben, zodat je op de nieuwste manieren kunt communiceren, en je wilt op de hoogte blijven van de allernieuwste websites en internethulpmiddelen.” Guilty. As charged.

Niets is wat het lijkt

Toch vind ik dit boek wel grappig. Denk je de eerste twee hoofdstukken te maken te hebben met een praktisch boek, gaat het de overige hoofdstukken alleen maar over mindfullness en zen met jezelf worden. Hey, met die intentie had ik het boek niet uit de schappen gepakt! De eerste twee hoofdstukken dragen overigens wel bij aan het bewustwording van het gebruik. Hoe vaak mensen wel niet uitgebreid gaan bellen terwijl je in een gesprek met hen zit! Wat maakt die persoon op dat moment boeiender dan jij? Dikke kans dat het gewoon een neurotisch trekje is om te luisteren naar de telefoon.

Elke hoofdstuk bevat geinige informatie. Niet mindblowing, maar wel interessant om eens even te lezen. Waar je wat meer mee kan, zijn de kopjes aan het einde van elke hoofdstuk. Elk hoofdstuk kent aan het eind een ‘Pas dit toe op je leven’ met kort en bondig wat tips. Concreet dus. Nogmaals, het boek is heel erg gericht op mindfullness en zingeving. Als je hier bij voorbaat al niks mee hebt, kun je het boek dus beter links laten liggen. Soren Gordhamer vertelt overigens wel heel prettig en het boek lees lekker weg. Het kan in mijn ogen geen kwaad om het te lezen als je, net als ik, gewend ben online te zijn.

Wanneer moet je dit boek gaan lezen?

Wanneer je de rust in jezelf wilt vinden en daardoor minder behoefte wil krijgen aan het ‘online’ zijn.

Wanneer niet?

Als je een nuchtere Hollander bent.