Lisa

Hoi, ik ben een InHolland student

11 May 2011

inholland578Juli 2010- Krantenkoppen schreeuwen

“InHolland fraudeert met diploma’s van de studie Media en Entertainment Management”

Verbijsterd heb ik de krant in mijn handen en kijk ik er naar. “Wat is dit nu weer? Ja, maar dit kan nooit mijn locatie (Haarlem) zijn. Dit moet wel Inholland Rotterdam of Den Haag zijn!! ” Ja JAMMER JOH, dat was dus niet zo. Mijn Haarlem. MEM op InHolland Haarlem bleek toch niet zo heilig te zijn als ze zeiden. Dus moet je je maar verantwoorden tegenover vrienden, kennissen, collega’s en familie. Wat moet je zeggen? Ja, geen idee. Wat is waar? Maar het is JOUW studie, JOUW school in JOUW stad. Echt veel snap je er ook niet van. Is dit niet gewoon een ziekelijk grapje van een journalist? Ondanks dat het diploma’s en afstudeerders betreft (oftewel, 4e jaars en later), voelde ik mij al veroordeeld.

Het onderzoeksrapport kwam naar buiten en ja hoor: InHolland heeft veel te makkelijk diploma’s weggeven. Het betrof geen fraude, maar acceptabel was het ook niet. En daar komen de grapjes: “Diploma’s krijg je nu bij een pakje boter” enz. Ik ga niet eens de moeite nemen om ze op te nemen. Maar ze waren er. Vollop. Facebook en twitter stroomde er vol mee. En las ik het niet op internet, dan hoorde ik het wel in mijn omgeving. Ook kwam er nog eens bij dat InHolland Diemen niet zo netjes is geweest met tentamens. Ja hoor, InHolland heeft het weer gedaan. “InHolland is toch die ene school waar jij op zit? Ze komen wel vaak in het nieuws he?” Dat Stenden University ook in het nieuws kwam, was men diezelfde dag al vergeten..

Maanden verstreken. Leers kon vertrekken, Terpstra kan de stront op komen ruimen en Lisa mocht gaan solliciteren voor een stage. Want Jawohl: ik mocht gaan stage lopen. Helaas zat solliciteren zonder er geconfronteerd te worden er niet in. Bij beide sollicitaties spraken we over het ‘diploma-schandaal’. Het viel me op dat ze er luchtig over deden. Uitgangspunt was: ‘We kijken naar wat je kan en wat je cv is, en niet naar je diploma’. Dat is al een hele opluchting! Maar in hoeverre vinden ze dit echt?

Ik kreeg een stageplek, wat al snel een geweldige plek bleek te zijn. Ik deed mijn ding, deed wat er moest gebeuren en de tijd verstreek. Tot enkele weken geleden. Ik deed mijn ochtendritueel toen mijn wekker om half 7 ging: Twitter openen. Ja, mensen het klinkt suf, maar zonder internet wordt ik sneller wakker en is de kans dat ik in slaap val aanzienelijk kleiner. En ondanks dat ik wat vroeg (half7 blijft altijd vroeg) wakker was, was ik niet bepaald 1 van de eerste die het nieuwe InHolland nieuws mocht lezen:

‘Deel studies Inholland HBO-onwaardig’
Vier opleidingen van hogeschool Inholland verliezen mogelijk hun accreditatie. Ook kunnen de vier opleidingen waarschijnlijk een boete tegemoet zien.

Ja hoor, here we go again? Kwader kon je me op dat moment niet krijgen. Wat is dit nu weer? Beginnen we weer? Worden we weer de media-hype van de maand?

Vier van de vijf opleidingen werden aangemerkt als zeer zwak, namelijk Bedrijfseconomie in Haarlem, Commerciële economie in Diemen, Media en Entertainmentmanagement in Haarlem en Vrijetijdsmanagement in Diemen.

(bron: nu.nl)

Ja inderdaad, here we go again. Een nieuw rapport, een nieuwe hype. Dit keer zit de media er ook weer bovenop. En ook nu weten ze weer hoe ze de boel moeten overdrijven. MEM geeft dit keer niet alleen diploma’s weg volgens de media, nee nu is de hele opleiding plotseling zwak. Toch best knap om dat te concluderen na aanleiding van een onderzoek die zich specifiek richtte op het afstuderen. De MEM werd weer door de grond geboord, maar waar is het vernieuwende aspect van de nieuwsberichten? Nou, dat naast MEM Haarlem ook Bedrijfseconomie in Haarlem, Commerciële economie in Diemen en Vrijetijdsmanagement in Diemen slecht zijn. Om het allemaal dramatisch te maken wordt de MEM weer benoemd alsof het allemaal nieuws is dat de opleiding niet zo tof bezig is. Wat men niet verteld, is dat heel het management van de MEM Haarlem er zonder pardon uit is gegooid en het afstudeertraject helemaal is omgegooid Nee, dat melden ze niet want dat relativeerde de boel. Moeten we niet hebben natuurlijk, want het moet zo dramatisch mogelijk blijven.

En dus zit ik met een boos hoofd in de trein. Elk InHolland student kan je er nu zo uitpikken: ze kijken sacherijnig naar buiten, geirriteerd en boos. Onze studie, waar we al gauw 1700 euro’s per jaar voor neerleggen, lijkt het imago te hebben van een basisschool. Laagdrempelig en dus toegankelijk voor iedereen. En onderzoek bewijst ook dat InHolland niet netjes is geweest als het gaat om afstuderen. Goed en nu? Ik doe mijn ding wel op stage, maar dat dit voor later gevolgen heeft, is 1 ding wat zeker is. InHolland is door iedereen uitgespuugd. Het heeft een imago van niks. Hoopje stront. En ondanks dat Terpstra de rotzooi op moet ruimen, leidt InHolland een imagoschade wat jaren zal voortduren. Imago was nooit al zo sterk, maar nu is het sowieso al onherstelbaar slecht. Ik ben pas 3e jaars, nog niet begonnen aan afstuderen, maar zal voor altijd aan het InHolland-hype gekoppeld verbonden blijven. Ik ben van die ene studie die toen zo in het nieuws kwam. Ik ben van die ene studie waarbij ze paar jaar ervoor makkelijk scripties goedkeurde.

What to do now? Ik hoop stiekem op een naamsverandering. Naam InHolland kan ik echt niet meer aanhoren. Doekle Terpstra heeft gezegd:”We geven toe dat er van alles gebeurd is wat niet had mogen gebeuren. Vanaf nu doen we het anders. Ander management. Ander afstudeertraject. Een nieuw begin!” Ik schaam me voor die naam. Te vaak op een negatieve manier gehoord. Een nieuw begin betekent een nieuwe naam. Als iemand vraagt wat ik studeer, dan wil ik het gewoon niet zeggen. Ik wil geen reacties meer van ‘Oh, die ene studie! Haha!”. Ik kom er wel, sowieso. Maar studeren is gewoon niet gezellig meer. Er zit een zwart randje aan en ik voel me gewoon belachelijk genomen.

Ik vraag me af hoe de media de komende maanden ermee omgaat. Maken ze het erger dan het is? Gaan ze weer oude koeien uit de sloot halen? Krijgt InHolland de kans om zich te herstellen en te bewijzen. Zowel gister als vandaag waren er op InHolland scholen bijeenkomsten voor studenten en ouders, want er heerst zoveel onrust onder studenten. Gesprekken waren ‘heftig’. Confrontatie. De meeste studenten zijn vertrouwen kwijt. Mijn mening: we zullen vertrouwen moeten hebben. Uiteindelijk moeten we onze studie allemaal afmaken en de arbeidsmarkt in. Aantal studenten willen zich tegen de school keren. Een rechtzaak? Wat leuk, nog meer publiciteit! Blijf er vooral op door zeuren. Zo komen we nooit uit de publiciteit! Geld krijg je toch niet..

Ach en uiteindelijk kom ik er toch wel hoor. Met of zonder imagoschade. Ik ken toch genoeg zelfstudie. En zolang de media er genuanceerd mee om zal gaan, hou ik mij koest. Dan neemt de (terechte) onrust onder studenten ook af…