Inspire

Relativeren? Over Mijn Lijk!

9 January 2016

De dood heeft mij altijd al gefascineerd. Hoewel ik het bij planten en dieren vanzelfsprekend vind dat ze een keer overlijden, snap ik het bij mensen nog niet zo goed. Het ene moment kun je mooie momenten met iemand beleven en het andere moment is deze persoon *poef* weg. Het past niet in de wereld van Lisa-logica -alliteratie, ha!-. Maar soms heb je andermans dood of bijna doodervaring nodig om jezelf wakker te schoppen. Een kick under the but.

Waarom ik kijk naar een ‘stervende’

Al seizoenen lang kijk ik naar Over Mijn Lijk. Sterker nog, de meeste seizoenen heb ik minstens drie keer gezien. Over Mijn Lijk (BNN) gaat over een vijftal mensen die op jonge leeftijd te maken krijgen met een dodelijke ziekte -vrijwel in alle gevallen hebben ze een vorm van kanker- en hier niet meer van genezen. BNN volgt deze mensen in de laatste periode van hun leven. De nadruk ligt niet op het doodgaan, maar hoe je omgaat met deze situatie en die laatste periode. Hoe vul je je tijd in als je weet dat je niet lang meer te leven hebt? Mijn fascinatie leidt tot discussies met mijn vader die het toch anders ziet en niet begrijpt dat ik “graag naar mensen kijk die inmiddels zijn overleden”. Ik ken de cijfers niet, maar ik durf wel te roepen dat de meeste mensen hun tijd gaan evalueren op het moment dat ze niet lang meer hebben. Steve Jobs zei hierover:

‘De herinnering aan de snel naderende dood is het meest waardevolle inzicht dat ik ooit heb gehad om me te helpen belangrijke keuzes te maken (…). Jezelf eraan herinneren dat je dood gaat is de beste manier die ik ken om jezelf te genezen van de overtuiging dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om je hart niet te volgen.’

Ik moest ‘m even drie keer lezen. En nóg mooiere quote met nog meer waarheden kwam van Sietse Bakker. Hij schreef in zijn boek De Sparkle:

“De confrontatie met onze eigen sterfelijkheid is misschien wel de grootste bron van inspiratie om voor een aantrekkelijk verhaal te kiezen dat motiveert om in actie te komen, die eerste stap in de goede richting te zetten en je daadwerkelijk te commiteren aan het leven zoals je dat zo graag zou willen leven. Voor wie de dood in de ogen heeft gekeken, valt al het onbelangrijke weg en blijven alleen de details die het verschil maken over.”

Bam. En toch blijft het cru dat je daarvoor eerst met de dood geconfronteerd moet worden, wil je je eigen leven reflecteren.

Over Mijn Lijk

Ik heb niet veel met tv-programma’s, maar er is dus één programma waar ik voor thuis blijf: Over Mijn Lijk. Donderdag begon de eerste aflevering van het zesde seizoen. Ik ga er niets over verklappen verder, maar net als voorgaande seizoenen komen er weer genoeg inzichten naar voren. De presentatie ligt dit keer in handen van Valerio Zeno. Overigens wil ik wel duidelijk maken dat ik Over Mijn Lijk niet kijk vanwege de dood, maar dat ik zo geïnspireerd raak door de verhalen. Die mensen hebben zoveel inzichten waar een ‘gezond’ mensen voorbeeld aan kan nemen.


Over Mijn Lijk is oprecht, niet gericht op tranen, volgt de mensen in hun puurheid. Er wordt niet geacteerd, er wordt niet gescript -hoogstens de momenten/plekken waarop gefilmd wordt-. Je zult er geen mens zielig zien doen. Helemaal kijk-hoe-sterk-ik-ben is het ook weer niet. De momenten dat een ‘OML’er’ een breekpunt heeft, wordt ook gewoon meegenomen. Je krijgt het idee dat je de personen kent. En dat de personen jouw buurjongen/-vrouw had kunnen zijn. Tijdens de afleveringen wordt je herinnerd aan het feit dat we ook gewoon allemaal mens zijn. Op ons eigen manier.

Het breekt mijn muur

En zo nu en dan loop ik zelf flink tegen een muur aan. Hoewel ik hard roep ‘ik werk om te leven’ bewijs ik eigenlijk altijd het tegenovergestelde. Ik heb altijd haast, wil al mijn tijd invullen met ‘potentiele must-do’s’ -hierover later meer-, en als ik dan moe ben, lees ik boeken over zelfontplooiing. Het gevolg is dat ik een haastig leven heb en zelden tevreden ben -ik vraag gewoon veel van mijzelf-. Verschrikkelijk dom! En hoewel ik het oprecht dom vind, heb ik wel anderen nodig om hiervan bewust te worden. Ik heb het simpelweg niet direct door. En hoewel ik gek ben op mijn werk, draait het leven om meer dingen dan alleen dat. Dat maakt het programma ook duidelijk. In het onderstaande filmpje zie je Luc. Luc is net wat jonger dan ik, had de liefde van zijn leven gevonden en de liefde van zijn leven verloren na een lange strijd.

Ook Jip bleek een grote inspiratiebron.

Ze hebben beide zó gelijk. Het leven heeft zoveel te bieden, maar je kijkt er gemakkelijk overheen in de haastige cultuur waarin we leven.

Ben je nieuwsgierig geraakt naar Over Mijn Lijk? De komende donderdagen is Over Mijn Lijk te zien op NPO 1, 22:15 uur.
[mc4wp_form id=”3386″]

Comments (3)

 • Tips voor Papa's Reply

  9 January 2016 at 18:57

  Dit kijk ik dus ook al jaren, en met dezelfde reden als jij: geïnspireerd raken en weer even met beide voeten op de aarde gezet worden. We zijn allemaal zo druk met werken en alles daaromheen dat je vaak vergeet wat er echt belangrijk is: aandacht geven en tijd doorbrengen met de mensen om wie je geeft en doen wat JIJ echt leuk vindt! Het is vaak moeilijk om te zien wat voor verdriet er voorbij komt in OML, maar het is mooi om te zien hoe ze, de beperkte tijd die ze nog hebben, helemaal to the max leven! Deze mensen maken vaak in dat kleine beetje tijd nog zo ontzettend veel mooie dingen mee, terwijl het voor iedereen zo maar ineens voorbij zou kunnen zijn.
  Kortom, een heel mooi programma wat ik zeker blijf volgen!

  • Lisa Niehoff Reply

   9 January 2016 at 19:05

   Dankjewel voor je comment! Ik was al heel benieuwd hoe anderen hier naar kijken. Ik heb genoeg geluiden gehoord van mensen die het niet trekken, het toch emo-tv vinden, of wat dan ook. Jij kijkt dit seizoen dus weer?

 • Tips voor Papa's Reply

  10 January 2016 at 17:45

  Ja, dit seizoen kijk ik zeker weer; heel benieuwd wat voor mooie dingen ze allemaal weer gaan meemaken. En natuurlijk ook weer brok in de keel bij de minder mooie momenten…

Leave a Reply