Inspire

Breng creatieve projecten tot leven door middel van crowdfunding

16 July 2015

De cultuurparticipatie is in Nederland bijzonder hoog. We doen een bezoek aan podiumkunsten, musea, bibliotheken, film, lezen boeken, en luisteren en kijken naar culturele programma’s op radio en de televisie, aldus het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de publicatie ‘Cultuur in beeld 2014’. Toch heeft deze branche het lastig: de economische crisis van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor bezuinigingen in de culture sector nog lang voelbaar zullen blijven. Ook de komst van grote spelers als Netflix en Amazon geven Nederlandse aanbieders minder kans. Maar wij Nederlanders zijn creatief en kunnen genoeg toffe ideeën bedenken. Er moet alleen weer wat geld komen om het idee te kunnen ontwikkelen.

En hoe lossen zij dit op? Heel simpel: crowdfundingssite Stichting Voordekunst biedt hiervoor de oplossing. De site is ontworpen om het mogelijk te maken creatieve projecten te financieren. Creatieven kunnen hier hun project toevoegen in de hoop zo de gevraagde financiering bij elkaar te bietsen. Van het produceren van albums tot het publiceren van een boek. Iedereen die interesse heeft in beeldende kunst, dans, erfgoed, film, fotografie, media, muziek, publicatie, theater en vormgeving kan hier terecht. Projecten komen hier tot leven.

Crowdfunding voor beginners

Hoe doe je dat dan, zo’n project financieren? De kind kan de was doen. Je logt in -dat kan eventueel ook gewoon met Facebook- en bepaalt per project hoeveel je wilt doneren. De site van Stichting Voordekunst is overzichtelijk en als nieuweling werd mij al snel duidelijk hoe de vorm in de steel zit. Binnen vijf minuten ben je aangemeld en er zijn geen vereisten om te kunnen doneren. Je kunt rondneuzen tussen de verschillende disciplines. Ook kun je kijken welke projecten er in jouw omgeving worden opgestart.

Vaak beloven de projectmakers ook nog een tegenprestatie voor de donateurs. Zo ontstaat er een geinige win-win situatie. Let op: je koopt dus geen aandelen.

Stichting Voordekunst
Crowdfunding leeft

Dat Voordekunst veel succes biedt, vertellen de cijfers. Sinds oprichting kent de site al 77.207 donateurs, is er €7.591.289 gedoneerd, zijn er 1.377 projecten gerealiseerd waarbij 1.3369 creatievelingen blij zijn gemaakt.

Nu ben ik erg benieuwd: welke projecten zou jij financieel willen steunen of heb jij via deze site al gesteund? Let het mij weten in een reactie.