Health

Slaap er eens een nachtje over

9 May 2016

Slaap jij hele korte nachten maar word je in die tijd niet wakker? Gefeliciteerd! Dan ben jij gezonder bezig dan de mensen die langer slapen maar wel continue wakker worden. Een onderzoek van het Johns Hopkins Medicine wees uit dat er een flink verschil zit tussen de gemoedstoestand van deze twee groepen. Zo constateerden de onderzoekers dat bij de testpersonen die kort sliepen de positieve emoties afnamen met 12%. Bij de groep die lang sliep en waarvan de slaap telkens onderbroken werd, was er zelfs een afname van 31% merkbaar. Overigens was er bij beide groepen sprake van slaaptekort.

Nog meer invloeden

Het ‘beschermen’ van de positieve emoties is natuurlijk niet het enige waarom je goed zou moeten slapen. Onderzoeken hebben aangetoond dat slaap essentieel is voor je fysieke gezondheid, het leer- en denkvermogen, je inzichten en het geheugen. Dit komt omdat je hersenen ’s nachts bezig zijn met het herstelproces van je lichaam. Het onderbreken van je slaap betekent automatisch ook het onderbreken van het herstelproces. Daarnaast verandert ook je weerstand drastisch omdat je immuunsysteem verstoord raakt. Het is goed om te realiseren dat je circa 36% van je hele leven slaapt en dat is een behoorlijke periode!

Omarm melatonine

Ik kan je veel tips geven die je helpen bij een betere slaap maar de meeste van deze trucs komen op hetzelfde neer: zorg dat je voldoende melatonine aanmaakt. Melatonine is een hormoon dat bij mensen in de pijnappelklier wordt geproduceerd en naar het bloed en het hersenvocht stroomt. Het hormoon is verantwoordelijk voor je dag- en nachtritme  -ook wel je biologische klok genoemd- waardoor je voor het slapengaan onder andere een moe gevoel ervaart. Ook regelt het de juiste lichaamstemperatuur en een lagere lichaamstemperatuur is ’s nachts belangrijk omdat je lichaam dan beter in staat is te herstellen.

Maar wanneer je zorgt voor voldoende melatonine, slaap je rustiger en is de kans dat je doorslaapt groter.

slaap

De juiste voorbereiding is het halve werk

Wanneer je je hersenen eerder laat voorbereiden op de nacht door melatonine aan te laten maken is de kans dat je sneller, beter en rustiger slaapt aanzienlijk groter. Je kunt jezelf volgooien met pillen die melatonine bevatten -vraag dan aan je apotheker of dokter welke hoeveelheid voor jou raadzaam is-, maar je kunt de aanmaak van melatonine ook stimuleren door enkele kleine trucs toe te passen. Zo is het handig om te beginnen met het dimmen van licht. Dit gebeurt al doordat het ’s avonds donker wordt buiten, maar je kunt dit ook binnenshuis toepassen. Laat bijvoorbeeld het licht uit als je je tanden gaat poetsen of wanneer je de wc bezoekt. Wanneer er veel licht is, blijven je hersenen in dagstand: ze maken weinig melatonine aan om te zorgen dat je wakker blijft. Daar lig je dan, met gepoetste tanden, klaarwakker in bed. Als de hersenen minder licht signaleren, gaan ze eerder over op nachtmodus.

Ook wordt de kracht van een scherm onderschat. Een scherm -je telefoon, tablet, televisie en computer-, maakt gebruik van blauw licht. Dit licht prikkelt de hersenen en blijkt zeer effectief in het nabootsen van ochtendlicht. Je zorgt er zo voor dat je lichaam denkt dat de dag nog moet beginnen en daarom gaat je lichaam niet in de afrondende fase voor die dag. Blauw licht rommelt met je bioritme en dit verstoort de slaapcyclus weer. Het kan al enorm helpen om de apparatuur geruime tijd voor het slapengaan weg te leggen. Lukt dat nu niet? Het lager zetten van de helderheid helpt je ook al een eind op weg.

Belangrijk om te weten

Heb je continue last van slapeloosheid of ben je oververmoeid doordat je ’s nachts niet goed je rust pakt? Bij structurele problemen is het verstandig om contact op te nemen met een dokter of een andere professional. Dit artikel is absoluut geen vervanger van een doktersadvies en alleen gericht op mensen die zo nu en dan een slechte nacht ervaren.

En voor wie echt niet in slaap komt:

Bron foto: Yanko Peyankov (Unsplash.com)