Challenge, Health

52Challenges #9: Vroeg naar bed!

27 January 2014

Ken je het gevoel dat het (opeens) al erg laat is, je geen zin hebt om te gaan slapen, maar weet dat je er morgenochtend spijt van gaat krijgen? Ik ben zo’n persoon die standaard te laat naar bed ging en de volgende ochtend niet vooruit te branden was. Ik heb teveel leuke hobby’s en taken waar ik mij mee bezig houd, en vaak ga ik daar zo op in, dat ik geen besef van tijd heb. Hoppa, weer 00:00 uur. Nu reageert mijn lichaam best heftig als ik later dan 00:00 uur naar bed ga, dus zal ik er toch een keer naar moeten luisteren. En dat deed ik, een week lang. Ik moet om 22:30 uur in bed liggen. Mij kennende lig ik dan toch wel 15 minuten later te slapen. Als ik er eenmaal in lig..

Ik ben overdag op mijn best. Productief, scherp, heb mijn concentratie nog, en verga nog niet van de pijn in de rug -dat komt altijd einde van de middag tot het moment dat ik ga slapen-. De avonden zijn bij mij om bij te komen, overdag moet ik aan de slag. Maar als ik dus te laat slaap, loop ik te lang te relaxen en resulteert dat de volgende dag in te laat uit bed komen.
Ik merkte deze week dat het toch wel echt een uitdaging is om voor een bepaald tijdstip in bed te liggen. Oh zo vaak dat ik op de klok keek en na de slaapkamer racete om de ‘deadline’ te kunnen halen. Mijn voorspelling was overigens goed: op het moment dat ik in bed lig, sukkel ik snel weg en voorkom ik dus dat ik om klokslag middernacht nog wakker ben. Echter waren er ook avonden dat mijn boek zo spannend was, dat ik vooralsnog veel te laat in slaap viel. Zaterdagavond ging het overigens mis. Op het moment dat het 23 uur was, kwam ik erachter dat het al 22:30 uur was geweest en kon daarbij concluderen dat ik bij voorbaat al te laat was. En ja, ik moest ook nog een wasje ophangen voordat ik het vergat dat ik die had. Ik heb dus de uitdaging die avond zwaaaaaar gemist. Maargoed, het was gelukkig wel een zaterdag en ik hoefde de volgende dag niet vroeg op. Toch een klein pluspuntje. Misschien voortaan toch maar een wekker zetten bij zo’n challenge?
Anyway, bij de volgende challenge draai ik de rollen om: in plaats van vroeg naar bed, ga ik vroeg UIT bed. Vroeg uit de veren dus. Woensdag lees je hoe dat ging.
Bron foto: Elizabeth Lies