Challenge

Waarom ik steeds meer fan word van Snapchat

13 January 2016

Het klinkt als een logische app: naar aanleiding van al onze naaktfoto’s op het web is er nu een app waarbij je foto na 24 uur verdwijnt en niet opgeslagen kan worden. Hooray! We hebben het hier over Snapchat. Mocht iemand stiekem een screenshot maken, dan krijgt de maker daar een keurige melding van -ik voelde mij enigszins behoorlijk betrapt toen ik hierachter kwam.. Kak-. Ik bemoeide mij lange tijd niet met die opkomende hype. Ik wist toch wel dat er geen naaktfoto’s van mij op het web rondslingeren -echt waar!-¬†en sexting is niet mijn ding -sorry-. Ik voelde mij daarom ook niet aangesproken.

Het mediameisje in mij blijft wakker

Maar het was niet te missen dat de app populairder werd. Vooral onder tieners -je raadde het vast niet ūüėČ – stijgt het gebruik flink. Inmiddels gebruiken ze het vaker dan Facebook.¬†Deze¬†statistieken moedigden mij niet echt aan om het te gaan gebruiken. Ik ben voorbij de tiener periode. Toch ging ik het afgelopen zomer eens intensief gebruiken voor SAIL. Iets wat onwennig, want ik had nog steeds geen idee wat ik er nu mee aan moest. Ik had gehoord dat je er gekke bekken moest trekken, dus dat deed ik dan maar. Ook probeerde ik het vooral¬†uit omdat het steeds populairder werd. Ik¬†moest¬†die populariteit begrijpen. Maar na SAIL liet ik de app weer links liggen en vond ik vooral dat het de batterij opslurpte. Ok doei!

Het zit hem in de kracht…….

Ja, wist ik veel dat ik het niet goed gebruikte! Snapchat is dus inmiddels niet meer dé app voor sexting of alleen maar gekke hoofdjes, het gaat om een stuk storytelling van jezelf. Je neemt mensen mee in je leven. Dat klinkt best heftig, maar eigenlijk doe je dit ook al met Facebook, Twitter en Instagram. Nu heb je alleen makkelijker de optie om videos te gebruiken. Heeyyy.. die is nieuw!

Kom uit je hol

En dat vind ik dus best interessant! Instagram wordt vooral voor de foto’s gebruikt¬†-hoewel video dus ook mogelijk is maar blijkbaar nog niet interessant genoeg is om het voor storytelling te gebruiken-.¬†Met Snapchat kun je juist heel gemakkelijk met¬†video’s communiceren. En vluchtig is het ook, want het maken van een video is zo gepiept. Daarin behaalt Snapchat een groot voordeel ten opzichte van andere sociale media. Oja, en de video’s verdwijnen weer, dus je bouwt geen visuele portfolio op. Die theezakjes onder mijn ogen is men vast weer snel vergeten!

Ik ben nu al een aantal dagen fanatiek -voor mijn doen!- aan het snappen en ik vond het aanvankelijk best eng. Ik ben best introvert en praten voor de camera is niet mijn sterkste kant. Ik ben er niet goed in, klink altijd verkouden en word ook nog eens nerveus. Dus ga ik voortaan snappen! Om uit mijn comfort zone te komen en het gewoon te doen, want dan zal ik leren dat ik het best leuk vind en daarbij de saaie idioot van Snapchat word. Hoezé.

En eigenlijk is het ook veel prettiger communiceren in alle opzichten:

 1. Het is snel/ makkelijk;
 2. Het is leuk, want het is veelzijdiger dan wanneer er alleen sprake is van tekst;
 3. Je hebt minder last van mensen die je zinnen verkeerd interpreteren;
 4. De ontvanger kan jouw stille hints oppikken -hoewel ik meestal te direct ben voor hints-;
 5. Je krijgt meer het idee dat je mensen om je heen hebt -oké, dit klinkt vrij kansloos-.

Dat zijn best wel wat voordelen! Het zette mij serieus aan het denken over de toegevoegde waarde van video en zeker ten opzichte van tekst -nog zo’n reden dat ik echt moet gaan vloggen!-¬†en dan kom ik tot de conclusie dat tekst best saai is. Maar tekst is overal?

Snappers om te volgen

Om een goed beeld te krijgen van wat ik allemaal bedoel, is het handig om mensen op Snapchat te gaan volgen die het intensief gebruiken en jou meenemen in hun leven. Dankzij hen ben ik het principe Snapchat wat meer gaan snappen en daardoor ook gekregen. Als je de juiste mensen volgt, zul je zien dat het echt inhoud heeft en er leuke conversaties ontstaan. Hier volgt een leuk lijstje met mijn persoonlijke tips (ps. deze ga ik nog aanvullen in de loop der tijd):

 • SannyzoektGeluk
 • AnKoosman
 • Dim_nl
 • Elljansen
 • Gaby407
 • Itsanuke
 • Mission_31
 • Percytienhooven
 • PuurEvents
 • Selfhelphipster

Oja, en mij mag je volgen als je het aandurft.

Snapchat


[mc4wp_form id=”3386″]