Challenge, Mindset

Heel Nederland ruimt op met Marie Kondo

27 January 2016

Het moet ergens midden vorige zomer zijn geweest dat ik opeens overal blogs tegenkwam van mensen die hun eigen boeken verkochten. Ik bedoel niet de boeken die ze zelf geschreven hebben -daar zijn er tegenwoordig ook bizar veel van-, maar andermans geschreven boeken. En zodra je het hebt over het verkopen van boeken, heb je mijn aandacht. Het bleek echter een Japanse vrouw die de Nederlandse dames liet opruimen met het boek Opgeruimd! Het boek steeg in de hitlijsten en je kon eigenlijk niet anders concluderen dan dat opruimen erg hot is. Overal kom je het boek nu tegen. Hoe fascinerend is het dat een boek over opruimen zo populair is? Deel 2 ‘Spark Joy’ is inmiddels uit, dus het wordt tijd deel 1 met je te bespreken.

Opruimen, wie wil dat nou niet…… Marie Kondo roept in het boek: “Opruimen is leuk!” Dat geloof ik best als je van opruimen je beroep hebt gemaakt. Ik ben meer van het eerst-zien-dan-geloven-kaliber. Ik heb genoeg hobby’s waardoor opruimen zeker niet mijn eerste prioriteit heeft. Ik ben ook van nature geen opruimfreak. Toen mijn vriend voor de eerste keer mijn huis inliep, zei hij ook: “Wow Lies, jij hebt veel spullen.” Ik heb van nature veel spullen -het zit in de familie- en als je dan lekker chaotisch gaat doen, wil het nog wel eens een zooi worden. Maar ook ik, zelfs ik, houd van een opgeruimd huis. Het geeft rust en overzicht. Ik vind opruimen alleen niet het meest fijne klusje om elke dag te moeten doen, hoewel ik vaak wel blij word van het resultaat. Een boek dat claimt dat opruimen leuk is, trekt dus bij mij de aandacht.

KonMarie-methode

Het boek is gericht op het wegdoen van je spullen om zo een leger en rustiger huis te krijgen. Daarbij wordt de KonMarie-methode besproken: een methode, ontwikkeld door Marie Kondo zelf, om voor altijd af te zijn van een overload aan spullen. Het draait om wegdoen, rangschikken en weer opbergen. Het is best simpel, maar de truc zit ‘m juist in het op waarde kunnen schatten van je spullen… en het daadwerkelijk wegdoen van spullen.

De KonMarie-methode is één methode, dus ongeacht welk type persoon jij bent. Ook richt het zich op het minimalistisch leven -voor mij aanvankelijk een ver van mijn bed show-.
Kondo leert je anders naar je spullen kijken. Bij elk product ga je jezelf de vraag stellen: word ik hier gelukkig van/ maakt dit mij blij? Dit klinkt als een simpele vraag als je bijvoorbeeld je kledingkast doorspit, maar het wordt al een uitdaging als je bij je kantoorspullen of erfenissen komt. Kondo laat zien hoe je kritisch je spullen evalueert en hoe je niet standaard elke keer de vraag ‘word ik hier gelukkig van’ met ‘ja’ beantwoord. Met haar insteek ga je heel anders naar je spullen kijken. En waarom zou je iets bewaren als je er niet blij van wordt?

“Opruimen is een gesprek met jezelf”

In de intro vertelt Marie Kondo uitgebreid waarom ze haar werk doet. Ze geeft cursussen -het schrijven van een boek was ook maar bijzaak- aan ieder die een opgeruimd huis wil. Maar al snel lees je dat het opruimen van je huis een psychologisch aangelegenheid is.

“Je cursus heeft me geleerd in te zien wat ik echt nodig heb en wat niet. Dus ik ben gescheiden. Nu ben ik veel gelukkiger.”

*Grinnik*

“Na het volgen van je cursus heb ik mijn baan opgezegd en ben ik voor mijzelf begonnen in iets waar ik al van droomde toen ik nog klein was.”

“Het is mij eindelijk gelukt drie kilo af te vallen.”

Door te kijken naar waar je gelukkig/ blij van wordt, leer je gelijk naar jezelf te luisteren. En je omringen met dingen waar je blij van wordt, maakt gelukkig. Misschien is dit niet een how-to-boek, maar gewoon een selfhelp boek?

Verderop in het boek worden er nog veel handige tips gegeven. Het zijn allemaal tips die makkelijk toepasbaar zijn wil je je huis opgeruimd houden. En wie stiekem dacht dat een opgeruimd huis vanzelf komt aanwaaien, heeft het goed mis. Zodra je de eerste grote opruimsessie heb gehouden, is het natuurlijk wel een kwestie van consistent bijhouden: elke keer de spullen op de juiste plaats terugzetten. Maar nu heb je wel minder spullen, waardoor het geen grote klus is. Maar hoe houd je het dan zo netjes en opgeruimd? Kondo vertelt ook dat de kunst ‘m zit in het opvouwen. Heb liefde voor je kleding en vouw het met respect op. Daarbij vertelt ze hoe je dit moet doen, maar daar snap ik geen snars van. Toch leuk dat je met dit boek kunt leren vouwen..

Conclusie

Toen ik een grote opruimbeurt organiseerde, ging ik op een gegeven moment los: “Oh, eigenlijk vind ik dit ook wel stom product. En dit ook. Ooh, dit kan ik wel bij *naam slachtoffer* dumpen.” Bijzonder hoe Marie Kondo dat bij mij voor elkaar krijgt. Maar de zin “Opvouwen is leuk” gaat mij echt wat ver. Ik vind dit een verschrikkelijk klusje en ook na haar tip en motivatie kun ik dit verre van boeiend vinden. Misschien dat het met Spark Joy beter wordt?

Kondo is inderdaad in staat om je opruimen leuk te laten vinden en dat vind ik eigenlijk best opmerkelijk. Ik ben best materialistisch ingesteld, maar ik maak er nu echt een feestje van om dingen weg te gooien. En eerlijk is eerlijk, wat is dat lekker! Nu moet ik natuurlijk zorgen dat ik mijn huis niet meer vol koop, maar dat is weer een ander verhaal.

Marie Kondo heeft echt mijn kijk op het opruimen veranderd. Op naar Spark Joy!

 

Marie Kondo Opgeruimd
Nederlandstalig |
Paperback, 224 blz.
AW Bruna
1e druk, 2015 |
EAN: 9789400505629 |
[mc4wp_form id=”3386″]