Challenge

Haal alles uit jezelf met de helweek

12 February 2016

Wil jij eens compleet uit je comfortzone gaan? Dan is de helweek wat voor jou. Ik hoorde hier vorig jaar al van – ik vond het toen maar absurdistisch klinken -, maar toen begon mijn collega Josianne hierover. Helweek is niet voor niets een naam gecombineerd uit de woorden hel + week. Ik vond het dus tijd om mij hier verder in te verdiepen.

Haal alles eruit

De helweek draait erom dat je het beste uit jezelf haalt in één week tijd, of zoals het boek zegt: “De dagen vliegen. De weken vliegen. De jaren vliegen. Als we geluk hebben, leven we een onvoorstelbare hoeveelheid weken. Maar hoeveel van die weken kun jij je herinneren? Van welke weken heb je het meeste geleerd? In welke weken heb je iets bereikt? Welke weken waren belangrijk? Welke brachten je dichter bij je doel, je droom?”
Het boek neemt je mee in de belangrijkste week van je leven, van maandag 5 uur ’s ochtends tot zondagavond 22 uur. Je stapt uit je comfort zone, je doorbreekt je dagelijkse routine en leert verder te reiken dan normaal. Als je tachtig jaar wordt, heb je in totaal 4160 weken geleefd. Helweek is een week die daar met kop en schouders bovenuit steekt.”

De hel in helweek

Het klinkt allemaal veelbelovend, maar vergeet niet dat het niet voor niets ‘helweek’ heet. Zo zijn er een aantal regels verbonden aan de week:

 • Start maandagochtend en stop zondagavond;
 • Sta elke ochtend om 5.00 uur op;
 • Ga elke avond om 22.00 uur naar bed;
 • Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw;
 • Blijf trouw aan je plan;
 • Wees bewust van je modus en focus;
 • Wees je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans;
 • Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn;
 • Wees daadkrachtig en proactief;
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust;
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk;
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten;
 • Gebruik geen sociale media onder werktijd;
 • Beperk praatjes met collega’s tot een minimum;
 • Train minstens één keer per dag, het lieftst ’s ochtends;
 • Eet de hele week uitsluitend gezond;
 • Laat de tv uit.

Begrijp je nu de hel van helweek? Ik kan mij wel goed voorstellen dat goede voorbereiding hier essentieel is.

Leer van je voorgangers, zoals van Josianne

Iemand kan nog zo leuk vertellen, ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen. Kunnen zij mij overhalen om de helweek te doen? Ik interviewde Josianne Zwart, van It’s a lovely day en Just Keep Running.

Vorig jaar deed je voor de eerste keer de helweek. Waarom besloot je dit te doen?
Er waren een aantal projecten die ik graag wilde opstarten, maar waar ik nooit aan toe kwam. Ook liep ik heel erg achter met een aantal dingen en dit moest nu onderhand een keer gaan gebeuren. Toevallig waren er op dat moment meer bloggers (Sanny Zoekt Geluk, Self Help Hipster) die een helweek deden en dat triggerde mij wel. Ik had een aantal maanden eerder al met het boek in m’n handen gestaan, maar toen durfde ik niet goed. Nu ik de blogs en vlogs las en zag van deze meiden, haalde mij dat over om het te gaan doen. Een bevriende blogger (Zelia van Just Keep Running) zou ook een helweek gaan doen, dus we sloegen onze handen ineen en deden het samen. We konden elkaar meteen goed ondersteunen en hielpen op de zware momenten.

Jij hebt afgelopen week voor de tweede keer de helweek gedaan. Vanwaar de keuze om het nog een keer te doen? 
Ook nu had ik weer een aantal dingen waar ik maar niet aan toe kwam en die ik graag onder handen wilde nemen. Ik liep maar achter de feiten aan en ik kreeg niks afgerond. Dat was voor mij de reden om het nog een keer te gaan doen. De eerste keer was opzich al wel goed; ik heb er heel veel van geleerd, maar omdat we toch weer een half jaar verder waren wilde ik kijken hoe ik er nu voor stond.

Wat heb je het meest geleerd de eerste keer?
Dat ik meer kan dan ik denk wanneer ik moe ben. Op dagen dat ik thuis werk, wil ik nog wel eens toegeven aan vermoeidheid. Ik ga lekker even op de bank liggen en een filmpje kijken. Tijdens helweek mag dat niet; je mag niks uitstellen en je moet continu keihard aan het werk zijn. Ik weet nu dat, ook wanneer ik moe ben en nog dingen moet doen, dat ik dat ook kan. En het vervolgens dus ook doe.

Zijn er nieuwe inzichten gekomen na de tweede keer helweek?
Ja, dat ik in een normale werkweek al best streng ben voor mezelf. Tijdens helweek gaat alles nog een tandje strenger, maar ik ben normaal al vrij streng voor mezelf met allerlei regeltjes en dingen die ik moet en wil doen, dat ik nu inzag dat dit helemaal niet hoeft.

Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren het inzicht gekregen dat ik wel heel hard werk, maar voor wie eigenlijk? Wie maak ik daar nu eigenlijk blij mee? En dat kwam ook tijdens deze helweek naar boven. Waarom zou ik het nóg strenger voor mezelf maken?

Tijdens helweek mag je bijvoorbeeld niet snoepen en moet je heel gezond eten. Maar waarom? Ik mag best een chocolaatje als ik daar zin in heb. Ik weet nu -maar dat wist ik de vorige keer ook al- dat ik heel hard kan werken als het moet, maar dat ik op andere momenten ook wel echt meer mag ontspannen.

Wat is het zwaarste om te doen? 
Het zwaarste in het algemeen is de helnacht. Je blijft van donderdag op vrijdag de hele nacht wakker. Volgens de auteur kom je zo uit je comfort zone en kun je echt laten zien wat je kan, ook al ben je heel erg moe en al 40 uur wakker. Ik heb deze helnacht de eerste keer geprobeerd, maar uiteindelijk viel ik om 02.00 uur in slaap. Ik trok het echt niet meer, en ik moest echt even slapen als ik de dag erna nog een beetje fatsoenlijk wilde functioneren.

Verder vind ik het persoonlijk heel lastig om niet te snoepen. De eerste keer heb ik me hier veel strenger aan gehouden dan de tweede keer, maar dit vond ik echt heel moeilijk. Ben ik verslaafd aan suiker? Ja, misschien wel, en dat is wel iets wat ik nog wil veranderen aan mezelf. Maar goed, dat komt wel!

Oh, en tijdens helweek mag je tijdens werktijd geen social media bekijken. Dit is ook wel moeilijk, hoor. De eerste keer heb ik alle apps maar van m’n telefoon gegooid, anders had ik het nooit volgehouden denk ik, haha.

Wat vond je het interessantste van de helweek?
Dat je heel veel extra tijd lijkt te hebben. Je hebt evenveel tijd als normaal (je slaapt ook tijdens de helweek gewoon 7 uur per nacht, op helnacht uitgesloten), maar nu sta je om 05.00 uur op. Dit geeft in mijn geval 2 uur extra tijd voordat mijn vriend wakker wordt en dat is heel lekker als je even flink wat werk moet verzetten. En wat ik al eerder aangaf: je kunt meer dan je denkt. Ook al ben je moe, val je continu bijna in slaap, door je extreem te focussen krijg je echt meer gedaan dan je ooit voor mogelijk hield.

Zo kon ik op vrijdagavond -de eerste keer- nog meedoen aan een hardloopwedstrijd over het strand, terwijl ik maar 3 uur had geslapen. Ik had nooit gedacht dat ik dat kon met zo weinig slaap, maar ik heb het toch maar mooi gedaan.

Bij welke dingen uit de helweek mis je de toegevoegde waarde?
De helnacht. Ergens snap ik wel dat het je heel erg uit je comfort zone haalt en dat je met al die uren extra ook heel veel werk kunt verzetten. Maar ergens denk ik ook: waarom moet je jezelf zo martelen door een hele nacht door te halen? De dag erna zou ik niet te genieten zijn, en alleen maar chagrijnig en moe. Dat komt mijn werk ook niet ten goede voor mij natuurlijk. Mocht je nou toch nog je hele huis willen opruimen en poetsen, dan is een helnacht zeker wel geschikt. Je moet toch iets doen om wakker te blijven!

Nu ben ik stiekem ook nieuwsgierig naar de helweek en wil ik het uit gaan proberen. Heb jij nog tips?
Bereid je voor. Zorg dat je van tevoren een plan hebt voor waar je die week aan wilt werken. De eerste keer had ik wel wat punten opgeschreven, maar niet gedetailleerd genoeg. Daardoor zat ik halverwege nog met een gevoel van: ja ok, en nu? Ik denk dat ik alles wel heb gedaan.

Daarnaast: als je een helweek gaat doen, houd je dan ook aan alle regels -op misschien de helnacht na-. Zo houd je er uiteindelijk het meeste aan over. Erik Bertrand Larssen heeft flink wat regels bedacht voor tijdens deze helweek, maar alleen als je ze allemaal opvolgt, haal je er het meeste uit en kun je het meeste bereiken. Je kunt wel halfslachtig wat dingen doen -zoals 1 keer per dag op social media kijken tijdens werktijd-, maar dan raak je toch weer afgeleid van je werk.

helweek

De helweek boeken

Wil je aan de slag gaan met de helweek, dan is het raadzaam om het eerste boek te lezen. Hierin wordt de helweek uitgelegd, zodat je voorbereid de week begint. In totaal zijn er drie boeken, hoewel de derde nog in de winkels moet verschijnen (mei 2016). Het tweede boek Genadeloos is erop gericht jou als lezer beter te maken. Vraag jij jezelf af hoe je jezelf kunt verbeteren en beter kunt presteren dan je voor mogelijk hield? Ook dit boek is interessant om te lezen ter voorbereiding op de helweek, maar is niet per se essentieel. Het biedt meer een aanvulling op de vraag: hoe wordt je de beste versie van jezelf.

Ik heb de inhoudsopgave gelezen -die jij ook kunt lezen door gewoon even op de cover te klikken- en het maakt mij wel nieuwsgierig. Ik ga het boek in ieder geval reserveren bij de Bibliotheek en daarna een boekreview erover schrijven. Heb jij Genadeloos al gelezen? Vertel dan vooral in een comment wat jij hiervan vond.
Helweek helweek helweek

 

 

 

 

 

 

 

 

Helweek, 7 dagen die je leven veranderen € 20,00 (paperback)
Genadeloos, haal het beste uit jezelf met mental training – € 20,00 (paperback)
NU! – Pak het moment, het is alles wat je hebt – € 24,95 (hardcover) – mei 2016 verwacht
[mc4wp_form id=”3386″]