Challenge

52Challenges #7: Een week zonder social media [het verslag]

19 January 2014

Een week zonder social media.. Ik ben zeker niet de eerste die dit doet. Diverse mensen zijn in het verleden de uitdaging aangegaan. Sommige voor een paar dagen en sommige voor een aantal maanden. En ja, ook ik haalde het in mijn hoofd. Het gaat er niet om dat het hip is om het een keer te proberen. Het gaat erom dat je beseft en erachter komt wat internet met je doet. Ik ben vanaf dag 1 een fervent gebruiker en het sociale internet is verweven met mijn dagelijkse activiteiten. Nu dus een week offline, althans op het sociale gebied. Waarom? Ik betrap mijzelf er geregeld op dat ik op momenten beetje nutteloos rondhuppel op Facebook (dat ik eigenlijk niet eens interessant vind) en Twitter. Het kost zóveel tijd! Het is zo makkelijk om een kleine pauze te houden, Twitter te openen en daar dan in te blijven hangen. -“Help, weer een kwartier voorbij. En weer”- Nee, niet fijn. En waarom zo graag twitteren en facebooken? Ik ga voor een week terug in de tijd en laat al die dingen links liggen.

Het begin direct maandagochtend om 8 uur. Ik open mijn mail en lees dat mijn eigen WordPress-blog een nieuw ‘user registration’ heeft. Wat??? Hoe moet dat kunnen en wat betekent het? Direct wil ik het vragen op Twitter; zoveel mensen die hier op Twitter verstand van hebben. Maar oh wacht, dat mag niet. Google+ dan? Oh wacht. Het wordt ouderwets googlen.

Aah, in de app ’12 dagen’ krijg je vandaag een album van de Rolling Stones cadeau! Er zijn vast wel mensen op Twitter die dat goed nieuws vinden. Oh wacht.. Dat delen gaat ‘m ook niet worden.

De eerste dagen was het enorm wennen, maar omdat het slechts de eerste dagen waren, was het nog wel te doen. Her en der knaagde het wel aan mij, maar dat had te maken met feit dat ik voorheen in mijn automatisme de boel opende. Ik werk dus tegen mijn automatisme in. Overigens heb ik wel wat dingetjes gedaan om te zorgen dat ik niet elke keer de icoontjes zag. Zo heb ik de apps op mijn telefoon verstopt in een apart mapje achteraan de schermen. Op de computer waren de sites simpelweg geblockt, zodat ik elke keer “You are not allowed to visit this site” in beeld kreeg, indien ik per ongeluk op een verkeerd linkje klikken.

De avonden zijn de momenten waarbij je direct merkt dat je met een challenge bezig bent. Het zijn de momenten waarop je rustig Twitter of Google+ kunt teruglezen. Of lekker Pinteresten en daarbij de geinigste foto’s op Instagram plaatsen. Eigenlijk was ik ook erg toe aan een weekje zonder gekibbel online. Ik heb de telefoon ook gewoon weggelegd en heb ik vooral boeken (zowel romans als informatief) en tijdschriften gelezen. Her en der ook televisie, maar daarop wordt tegenwoordig ook alleen nog maar crap op uitgezonden -zelfs Facebook is nog interessanter in dat opzicht-. Deze avonden kwam ik vooral tot de conclusie dat het wegleggen van social media enorm veel rust heeft. Een stilte, maar ook echte ontspanning. Geen overload aan informatie, quotes waar je wat mee moet, en hysterisch nieuws met mensen die het allemaal lijken te weten. De echte ontspanning kwam naar boven.

De kracht van Twitter

Maar de vraag die ik mijzelf stelde: Wat heb je eigenlijk aan een smartphone als je niet echt social mag doen? Antwoord: 70% minder dan wat je er nu aan hebt. Ik vond het wel grappig dat ik eigenlijk de hele dag naar nieuws aan het struinen was op de sites van RTV Noord-Holland en het Haarlems Dagblad. Juist, lokaal slash regionaal nieuws. Why oh why? Omdat ik dat soort nieuws normaliter lees op Twitter. Maar geen Twitter, geen lokaal nieuws. Confronterend werd het voor mij toen ik (in de nacht van woensdag op donderdag, volgens mij) ‘s nachts wakker gemaakt werd door een zeer laagvliegende politiehelikopter. Het vloog zo lang zo laag boven mijn huis, dat ik er klaarwakker door was. En wat is er gebeurd? Actie en sensatie in mijn straat? Twitter geeft hierbij vrijwel altijd antwoord en daarbij is het medium ook snel. Maar aangezien ik het sociale kanaal niet mag bezoeken -ja mensen, ik houd mij er echt aan-, keek ik panisch om de paar minuten of ik op website van RTV Noord-Holland, het Haarlems Dagblad en Jouw FM iets zag staan. Ik kreeg nul op mijn request. Bummer, want ik ben nu eenmaal een nieuwsgierig persoon. In de ochtend vertelde mijn vriend dat het ging om een vermiste, verwarde vrouw. Hij heeft overigens wel Twitter..

Hoe langer de week duurde, des te meer ik wel weer verlangde naar een leuke babbel op Twitter. Gewoon even checken hoe het gaat met velen. Ook vind ik het héérlijk om te struinen door Instagram. Maar nee, het mag niet en opgeven is zinloos. En maandagochtend 13 januari gebeurde het dan toch: het enige wat ik dacht was: “Thank God, it’s monday!”

De week after..

De reden dat ik nu zo laat pas verslag doe, is omdat ik behalve de drukte ook wilde kijken hoe ik met Twitter en Facebook en dergelijke omging in de week dat ik het weer mocht gebruiken. Het verschil is, naar mijn idee, enorm. Zo pak ik niet meer elke keer Twitter erbij als ik even afleiding zoek tijdens het studeren. De automatisme om Facebook te openen is weg en als ik er wel op zit, mis ik nu ook de drang om er iets onzinnigs op te zetten. Winning! Twitter is overigens weer ouderwets gezelligs en de hoeveelheid positieve reacties die ik daar kreeg naar aanleiding van mijn vorige blog, was echt geweldig! Ook ‘s avonds ben ik veel structureler. Eerst nog even Twitter bijlezen, daarna vol aan de taak die ik wil doen, daarna als pauze weer éven Twitter om vervolgens mijn taak te voltooien. Tijdens werk en studie is de drang en de behoefte om social media erbij te pakken tot nu toe zo goed als weg. Gewoon doorwerken dus en niet afgeleid worden door plingeltjes. Op social media rondneuzen tussendoor haalde mij zo uit de flow uiteindelijk. Gelukkig is dat (voorlopig) verleden tijd. En als ik er weer last van krijg? Aah, dan ga ik toch gewoon weer een week offline?

Vraag aan jullie

Voordat ik begon, vroeg ik mij af of Whatsapp ook behoort tot social media. De ene nieuwssite zei van niet, de ander van wel. Whatsapp is social, maar niet openbaar. Een aantal internet professionals beweren dat het pas onder social media valt, als je er marketing tegenkomt. Eigenlijk hebben we het dus over een onduidelijk begrip. Wat vinden jullie? Valt Whatsapp onder social media en had ik het volgens jullie ook links moeten laten?